fbpx
Pilates lessen in Amsterdam centrum

Wat is Pilates?

De kracht van Pilates zit in het feit dat tijdens de oefeningen meerdere spiergroepen tegelijk worden getraind in soepele, continue bewegingen. Door de juiste techniek te ontwikkelen, kan het lichaam opnieuw getraind worden om te bewegen in veiligere, efficiëntere bewegingspatronen en dit is van onschatbare waarde voor herstel en voorkomen van blessures, sportprestaties, een goede houding en een optimale gezondheid.

Bij Pilates draait het om het inzetten van je geest om de spieren in je lichaam te controleren, daarbij werkend vanuit je kern (‘core’). Met een goed getrainde core breng je je hele lichaam immers in balans, wat weer doorwerkt in je ruggengraat (en daarmee voorkom je o.a. nek- en rugpijnen).

Joseph Pilates (1883 –1967) is de bedenker van de bewegingsmethode Pilates. Als kind was hij vaak ziek en hij bedacht zelf allerlei oefeningen om zijn lichaam gezond te maken en te houden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij als Duitser in Engeland in een kamp opgesloten. In deze periode werkte hij verder aan zijn eigen serie oefeningen. Hij was er namelijk van overtuigd dat een slechte gezondheid vooral te danken was aan een verkeerde manier van ademhalen en een verkeerde lichaamshouding. Avontuurlijke Joseph emigreerde na de oorlog naar New York. Hier begon hij zijn methode aan professionele dansers, atleten en acteurs te leren. Met zijn eigen jeugd met veel ziekte in het achterhoofd, besloot hij een speciaal bed te ontwerpen, zodat zelfs bedlegerige patiënten zijn oefeningen konden doen en daardoor hopelijk sneller zouden herstellen. Joseph gaf jarenlang les in zijn eigen ‘Pilates’ methode; eerst vanuit New York en later werd heel Amerika veroverd. En nu, vele jaren later, ‘doet’ inmiddels heel de wereld aan Pilates.

Pilates Reformer Studio Amsterdam: Wat is de Allegro Reformer?

Bij Bodyvita maken we in onze pilates reformer studio gebruik van lage trainingsbedden waar je in verschillende houdingen op kunt liggen om oefeningen te doen, terwijl je gebruik maakt van extra weerstand van diverse veren, in combinatie met je eigen lichaamslengte en -gewicht. In onze lessen werken we met de Allegro Reformer, het meest gerenommeerde merk op de markt.

Tijdens de lessen bij Bodyvita zegt de trainer welke veren (deze hebben verschillende kleuren – en dus weerstanden) er gebruikt dienen te worden van het reformer-bed. Deze veren zorgen voor extra spierinspanning, die weer helpt bij het verbeteren van een (nog) niet optimale lichaamshouding of om spieren die uit balans zijn te corrigeren. Het bed kan in veel verschillende standen/hoogtes gebruikt worden in onze pilates reformer studio.

De tweede mogelijkheid van de Allegro is de Tower. Aan één zijde van het bed zit de ‘Tower’: een verticale constructie van metalen buizen waaraan diverse hand- en of voetgrepen, veren, katrollen en stangen hangen die tijdens de les gebruikt worden. Ook kan een deel van het bed verwijderd worden en er kunnen losse elementen op geplaatst worden. Je kunt erop liggen, zitten of staan; allemaal naar aanwijzing van de trainer.

Met de oefeningen op de Reformer/Tower train je afzonderlijke lichaamsdelen, waarbij vaak speciale aandacht uitgaat naar je zogeheten ‘core’ (het centrale deel van je lichaam). Het draait om souplesse, balans en spierkracht. De Bodyvita trainers letten enorm goed op elke deelnemer aan de (groeps) les en er wordt vooraf altijd gevraagd of iemand een speciaal verzoek heeft (denk bijvoorbeeld aan een – tijdelijke – blessure, of juist veel willen stretchen). Tijdens de groepslessen doen er  4-7 personen aan een les mee.

Bodyvita gelooft heilig in het gebruik van de Reformer/Tower vanwege de bijna eindeloze variatie aan oefeningen die je ermee kunt doen. Vanwege de extra weerstand wordt werken op een Reformer/Tower als intensiever ervaren. Pilates op de Allegro Reformer is geschikt voor het trainen van zowel dagelijkse bewegingen als atletische training die meer spierkracht vereist.